انواع کوچینگ را بشناسید
برای شروع بحث انواع کوچینگ ابتدا باید با مفهوم آن آشنا شویم. در حال حاضر با توجه به سرعت رشد و گسترش تکنولوژی در دنیای امروز و پیشرفت بیزینسها، زندگی افراد، سازمانها، کارمندان و… نیز تغییر پیدا کرده است. در این مقاله، به معرفی کامل انواع کوچینگ می پردازیم.
اما کوچینگ دیجیتال مارکتینگ چیست؟ چرا همه ی ما به آن نیاز داریم؟
انواع کوچینگ
مفهوم کوچینگ چیست؟
کوچینگ درواقع یک فرآیند برای کمک به افراد در جایگاه های مختلف است تا مسیر رسیدن به هدفشان هموارتر شود. کوچ، در تمام طول مسیر، همراه فرد، مدیر، کارمند و … است تا اهداف بیزینس، زندگی، خانواده و … محقق شود. همه ما به کوچ نیاز داریم حتی اگر متخصص ترین فرد هم باشید، ممکن است در قسمتی از مسیر به یک راهنما نیاز پیدا کنید.
دیجیتال مارکتینگ چیست ؟ اصول بازاریابی دیجیتال به زبان ساده
انواع کوچینگ
انواع کوچینگ
در جلسات کوچینگ راهکارهایی برای بهبود وضعیت بیزینس شما مطرح می شود که با بررسی های همه جانبه بهترین راه انتخاب می شود. برای کوچینگ زیرشاخه های زیادی وجود دارد، اما اگر بخواهیم با توجه به جایگاهی که از آن استفاده می شود آن را دسته بندی کنیم، شامل موارد زیر می شود:
– کوچینگ فردی
این نوع از کوچ در واقع زمینه ای برای کمک به فرد است تا بتواند استعدادهایش را کشف کند و بداند چه توانایی هایی دارد. آگاهی به استعداد و توانایی هایتان سبب می شود از بسیاری افراد جلوتر باشید. زیرا شما می دانید برای چه ساخته شده اید و در این دنیا باید چه هدفی را دنبال کنید. در این مسیر، هدفی برای کوچی در نظر گرفته میشود که متناسب با ویژگیهای شخصیتی و تواناییهای فردی وی است.
این جلسات به دو شیوه پیش خواهند رفت. یا مربی از اخلاقیات و توانایی های شما آگاه است و شما را یاری می کند یا باید ابتدا به سوالات وی پاسخ دهید تا با شما بیشتر آشنا شود. در این روند با فکر کردن به پاسخی که می خواهید بدهید با شخصیت خود آشنا می شوید و کوچ هم می تواند در مسیر شخصی و کاری، برای شما موثر باشد. این نوع رابطه، بیش از آن که بر روی وظایف و فعالیتهای فرد باشد، روی خودباوری و توانایی رهبری خود متمرکز دارد. یک همراه همیشگی در مسیر موفقیت شما را در دوراهی ها و سردرگمی ها یاری می کند تا در بین مسیر گم نشوید.
– کوچینگ عملکرد
این نوع از کوچینگ هم در ارتباط مستقیم با افراد است. تنها تفاوتی که این نوع کوچ با کوچینگ فردی دارد این است که، عملکرد کاری آنان متمرکز است و فعال سازی همه پتانسیلهای یک فرد برای به حداکثر رساندن عملکرد را مدنظر دارد.کوچینگ عملکرد بیشتر در سازمان ها کاربرد دارد و برای بالابردن بازدهی پرسنل از آن استفاده می شود. انواع کوچینگ عملکرد بدین ترتیب اند : گاهی یک فرآیند بیرونی است که یک نفر به طور واضح برای این کار، بازخورد میدهد. و گاهی نیز یک فرآیند درونی است که با توجه به اتفاقات روزانه یا بازخوردهایی که از دیگران میگیرد، به بهبود عملکرد خود میپردازد.
– کوچینگ زندگی
یکی دیگر از انواع کوچینگ که متدوال و رایج ترینِ آن هم هست، همین لایف کوچینگ است که قابل استفاده برای همه ماست. در طی جلسات لبه شرکت کننده کمک می شود راه زندگی اش را پیدا کند. به عبارتی همه ما رسالتی داریم و مهم ترین ماموریت ما یافتن همین رسالت و قدم گذاشتن در راه آن است. اما کوچینگ زندگی به همه به یک چشم نگاه نمی کند و هر کس را با توجه به خواسته ها و اهداف و توانایی های خودش هدایت می کند.
دراین راه خیلی اتفاق ها رخ می دهد؛ از تقویت ویژگی های رفتاری گرفته تا روش کسب درآمد و زندگی فردی. برخی ممکن است کوچینگ زندگی را مشاوره روان پزشک مقایسه کنند. اما کوچینگ و مشاوره دو مقوله کاملا جدا از هم هستند. کوچ مثل یک مشاور، راهکار نمی دهد و مانند یک روان درمانگر، فقط بر رفع ریشههای ایرادات شخصیتی متمرکز نیست.
– کوچینگ رابطه
کوچینگ رابطه هم می تواند هم تراز با انواع کوچینگ در زیرشاخه کوچینگ فردی دانست. اما تفاوت اینجاست که در آن، بر روی روابط تمرکز می شود. در هر رابطه ای چه خانوادگی و چه ارتباطی که با همسرتان دارید، حتما چالش هایی خواهد داشت که برای دست یابی به سطح بالاتری از رابطه، نیاز به کمکی بیرونی همانند کوچ باشد. اما تصور نکنید که کوچینگ رابطه فقط برای عشاق است. این نوع کوچ زیرشاخهای برای مجردان هم دارد! کوچ به افراد مجرد برای التیام اثر روابط گذشته، و یا دستیابی به روابط مطلوب در آینده کمک می کند.
– کوچینگ موفقیت
این مدل کوچ سعی بر این دارد، همه ابعاد زندگی شما از فردی گرفته تا کاری را ارتقا دهد. در کوچ موفقیت نه تنها به طور موردی، درباره اتفاقات و اهداف و … صحبت می شود، بلکه به صورت ریشه ای، روی زمینه های شخصیتی لازم برای رسیدن به موفقیت کار می کند تا او را آماده رسیدن به اهداف تعیین شده کند. مثلا روی اعتماد به نفس فرد کار می شود تا بتواند اراده بیشتری داشته و در برابر ترس هایش بایستد.
– کوچینگ شغلی
در کوچینگ شغلی که یکی از مهم ترین انواع کوچینگ است و اکثر ما به دنبال آن هستیم، همه ی تمرکز روی فعالیت شغلی قرار دارد. هدف اصلی گسترش بیزینس و ارتقا جایگاه شغلی خواهد بود و تا جایی ادامه می یابد که فرد به چشم انداز کاری اش رسیده باشد. موضوعاتی مانند مصاحبه کاری، هدف گذاری شغلی و یا تغییر شغل هم در ارتباط با این شاخه از انواع کوچینگ است. در طی جلسات کوچ شغلی، مسیری که بیزینس فرد درحال طی کردن است براساس ارزش ها و ویژگی های خود فرد بررسی می شود تا میزان انطباق آن بررسی شود. سپس چهار مورد علاقه، استعداد، ارزشها و نیاز برای چشم انداز کار او مورد بررسی قرار می گیرد.
– کوچینگ کسب و کار
معروف ترین زیرشاخه از انواع کوچینگ، بیزینس کوچینگ است. بهره گیری از خدمات بیزینس کوچینگ در سالهای اخیر در میان سازمان ها رواج یافته است. بیزینس کوچ کمک میکند تا کسب و کار، از نقطه موجود به سمت نقطه مطلوب حرکت کند. برای مقایسه بیزینس کوچینگ با منتورینگ می توان گفت یک منتور، با توجه به تجربه خود در آن زمینه فعالیت، راهکار ارائه می دهد اما یک بیزینس کوچ راهکار نمی دهد؛ تلاش می کند راهکار را از میان صحبتهای خود صاحبین کسب و کار دربیاورد و فقط آنها را در رسیدن به پاسخ ها کمک میکند. از جمله فوائد بیزینس کوچ که بسیار اهمیت دارد این است فرد را در برابر یک فرد، پاسخگو می کند و از بی قیدی ناشی از رهایی و عدم پاسخگویی خارج میکند.
– کوچینگ کسب و کار دیجیتال
این نوع کوچ از دیگر انواع کوچینگ که در شاخه بیزینس کوچینگ جای دارد در عصر امروز که همه کسب و کارها به سوی دیجیتالی شدن پیش می روند اهمیت زیادی پیدا کرده است. این همان موضوع بیزینس کوچینگ است اما در بحث دیجیتال آن. که به جای کوچ کسب و کارهای دیجیتال، به کوچ دیجیتال مارکتینگ کسب و کارها میپردازد.
– کوچینگ اجرایی و رهبری
این کوچینگ مدیران اجرایی، در ارتباط با مدیران اجرایی و ردههای بالای سازمان ها تعریف میشود. این راهنمایی ها به آن ها برای رسیدن به اهدافشان کمک می کند. در این بین، علاوه بر چالش های کاری، چالش های فردی وی و راه های افزایش تاثیرگذاری در سازمان نیز مورد بررسی قرار می گیرد.
– کوچینگ فروش
برای افزایش کارآمدی پرسنل فروش می توان از کوچ فروش استفاده کرد. در کوچینگ فروش، کارهای لازم برای متقاعد کردن مشتریان بالقوه آموزش داده می شود و مشکلاتی که در طرز بخورد و نحوه صحبت کردن آن ها وجود دارد برطرف می شود. به عبارتی ایرادات رفتاری کارشناسان فروش، بررسی و راه حل ارائه می شود تا عادت های سنجیده و مشتری پسند جایگزین آن شود. اما این موضوع با چند جلسه قابل حل نیست و باید به شکل یک امر دائمی به آن نگاه شود. این مدل کوچ، برای سازمانهایی که یکی از سه فعالیت کلیدی آن ها فروش است، ضروری می باشد.
– کوچینگ تیمی
در کوچینگ تیمی تلاش می شود بیشترین حد از سازماندهی و هماهنگی بین اعضای یک تیم ایجاد شود تا از منابع انسانی موجود بیشترین بهره وری را کرده باشیم. تعامل، نقشی اساسی در کوچینگ تیمی دارد. فراموش نکنید که در هر گروهی همه اعضای آن، در نهایت به دنبال دست یابی گروه به یک هدف مشترک هستند. در کوچینگ تیمی، ویژگی های شخصی و علایق پرسنل در نظر گرفته می شود تا هر فردی پوزیشن خود را در تیم پیدا کند.
– کوچینگ سازمانی
مفهوم کوچینگ سازمانی بسیار به بیزینس کوچینگ نزدیک است و خدمات کوچینگ را برای رشد یک سازمان اجرا می کند. دو نوع کوچ سازمانی داریم : درون سازمانی و برون سازمانی. انتخاب اینکه کدام یک را در پیش بگیرید بستگی به این دارد که فردی از درون سازمان یا خارج از سازمان است. هر کدام را انتخاب کنید مزایا و معایب خودش را دارد که باعث انتخاب یا رد آن در سازمان می شود. در برخی موارد هم پیشنهاد می شود هم زمان کوچ درون سازمانی و برون سازمانی را باهم استفاده کنید.
– سایر انواع کوچینگ
در بالا به موارد مهم در بحث کوچینگ پرداختیم و موارد استفاده از هرکدام بیان شد. اگر کمی دقت کرده باشید متوجه می شوید همه انواع کوچ به یک کارکرد مشابه می پردازند که همان، کشف توانایی ها و چالش های فرد یا سازمان و بهبود نقاط قابل بهبود آن، و نهایتا رشد فرد یا سازمان است. انواع دیگر آن شامل موارد زیر می شوند :
- کوچینگ خانواده
- کوچینگ تحصیلی
- کوچینگ سلامت
- کوچینگ معنوی
- کوچینگ مهارت
- کوچینگ ثروت
- کوچینگ ذهنیت
- و ..
انواع کوچینگ
مهارت های لازم برای انواع کوچینگ
قواعد یکسانی در هر نوع کوچ وجود دارد. مثلا باید مهارت های پایه ای کوچینگ را که توسط سازمان جهانی کوچینگ ICF تدوین شده است، آموخته باشند. همچنین باید مدرک رسمی از سازمان های معتبر و به خصوص ICF داشته باشند. اما تفاوت هایی هم میان انواع کوچ وجود دارد. مثلا در کوچینگ زندگی ممکن است دارای ابعاد روانشناسی موضوع پررنگ باشد، اما در کوچینگ کسب و کار ابعاد مدیریت و کسب و کار بااهمیت تر محسوب شود.
قسمت زیادی از تفاوت ها با گذشت زمان و با فعالیت بیشتر کوچ در یکی از شاخه ها شکل می گیرد و کوچ میتواند این تجربیات را از پروژهای به پروژه دیگر، همراه ببرد.
جنس ارزیابی از دیگر تفاوتهایی است که در انواع کوچینگ وجود دارد. در بیزینس کوچینگ به سادگی می توان پیشرفت سازمان را بر اساس اعداد و ارقام سنجید اما در لایف کوچینگ، ارزیابی نتایج به صورت کمّی، ممکن نیست و فقط به بررسی کیفی تغییرات بسنده شود.
۸ تفاوت بازاریابی سنتی با دیجیتال مارکتینگ
انواع کوچینگ
جمعبندی
در این مقاله از تیم پاسیو کوچینگ درباره انواع کوچینگ توضیح دادیم و به صورت کلی، کاربرد هر یک را شرح دادیم و به تفاوتهای آنها نیز اشاره کردیم. اگر تا به حال از کوچینگ استفاده نکردید، پیشنهاد می کنیم حتما امتحان کنید و تاثیر آن را در رشد خود، زندگی و کسب و کارتان مشاهده نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید